Wat is fysiotherapie?


Deskundige in houding en beweging

Een fysiotherapeut heeft kennis van je ‘bewegingsapparaat’ —alles wat er voor zorgt dat je je kunt bewegen. Dus: je spieren, je gewrichten en een deel van je zenuwen.

Je kunt dus langskomen als je pijn hebt bij het bewegen. Als sommige bewegingen je moeilijk afgaan. Of als je moeite met dingen hebt die voor anderen heel makkelijk zijn. Patiënten komen omdat er iets gebeurd is tijdens het sporten: een knieblessure, een verstuikte enkel, een hamstringblessure. Maar net zoveel mensen hebben chronisch last van iets. Niet omdat ze iets overkwam, maar omdat het er in is geslopen.

Er zijn nog duizend-en-één andere klachten, symptomen en vraagstukken die we kunnen behandelen. Soms heeft iemand onverklaarbare hoofdpijn. Soms is er sprake van een chronische ziekte zoals Parkinson of Osteoporose.

Weet je wat je het beste kunt doen: even langskomen. Dat neemt onzekerheid weg en geeft duidelijkheid over je klacht en wat we er aan kunnen doen. Je weet dan ook beter hoeveel tijd het je ongeveer gaat kosten en hoe lang je niet kunt werken en sporten.

Een behandeling die voor je zorgt

Een behandeling is een persoonlijk proces. Heel persoonlijk zelfs, want het gaat helemaal om jou. Om jouw lichaam, je gedrag, de manier waarop je beweegt en wat je kunt veranderen. De fysiotherapeut analyseert en begeleidt, maar jij verzet het werk. Je krijgt oefeningen, een oefenschema en met regelmaat meet je je voortgang.

Dat beweegprogramma is één van de belangrijkste ‘instrumenten’ van de fysiotherapeut. Dat plan moet een beetje voor je zorgen. Zodat je wel vooruit gaat, maar niets forceert. Zodat je spieren sterker worden èn soepel blijven. Krachtig en mooi op lengte.

Werken aan herstel èn verandering

Je gaat twee dingen doen. Je gaat werken aan je herstel; met rust, met oefeningen. En je gaat de dingen veranderen die er voor moeten zorgen dat je klacht ook weg blijft. Dat kan een hele eenvoudige wijziging in je warming-up zijn, het kan ook over je houding gaan, over je werk of over hoe je slaapt.

Op zoek naar een fysio? Let op registratie en beroepsvereniging

Let bij de keuze voor een fysiotherapeut altijd op de BIG-registratie en de aansluiting bij een beroepsvereniging. Dan weet je dat de kwaliteit van de zorg goed zit.

Minstens net zo belangrijk is het persoonlijke contact. Als het tussen jou en de fysiotherapeut klikt, werk je makkelijker, beter en sneller. Let ook op de manier van behandelen. De meeste klachten worden behandeld naar aanleiding van standaardmethoden. Toch geeft elke praktijk er zijn eigen draai aan. Kijk dus goed rond naar wat jou aanspreekt.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!